poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Cały ten cukier - Damon Gameau, czyli jak słodkie jest życie:)

caly ten cukier damon gameauJak wskazuje tytuł, jest to książka o cukrze. W temat wprowadza młody i przystojny autor, który nie szczędzi nam swoich zdjęć, np. siebie pływającego w morzu cukierków (jak również bardzo ładnej grafiki). Damon opisuje przeprowadzony na sobie eksperyment, w którym zwiększył znacznie ilość spożywanego cukru i popsuł swoje świetne zdrowie, po czym odstawił cukier i wrócił do formy. Poza tym książka prezentuje kompletną informację o cukrze i różnych jego ukrytych formach. Czytało się naprawdę lekko i przyjemnie.

Czego się z niej dowiedziałam?
Chociaż od dawna interesuję się tematem i unikam produktów słodzonych, szczególnie dla mojego dziecka, które dopiero zaczyna jeść pokarmy stałe, nie zwróciłam wcześniej uwagi na to, że dodanie skoncentrowanego soku jabłkowego to sposób na dosłodzenie dania. I faktycznie, sprawdziłam słoiczki w mojej szafie. W słoiczku "marchewki z jabłkiem" znanego producenta, zawierającym 5% soku jabłkowego, cukru (według danych z tabelki na opakowaniu) jest około łyżeczki więcej, niż w samym przecierze jabłkowym tej samej firmy, a bez porównania więcej niż w słoiczku marchewki.

Obliczać ilość łyżeczek cukru w produkcie też nauczyłam się z tej książki. Jest to bardzo obrazowe, zdecydowanie bardziej niż sama liczba gramów cukru.

W końcu wiem też, czemu taki szkodliwy jest syrop glukozowo-fruktozowy.

Ale jest też minus. Autor swoją zdrową dietę opiera o tłuszcze, warzywa i białko, w tym tłuste mięsa i sera, co jest dyskusyjne. Poza tym przepisy, choć ciekawe, dość luźno powiązane z tematem książki. Zdarzają się też wpadki typu "placki z cukinii i ciecierzycy" w których składzie ani nawet w opisie przygotowania nie ma ciecierzycy.

W związku z tym nie mogę polecić jej mężowi, rodzicom ani innym osobom, które wykorzystają ją jako wsparcie dla codziennego jedzenia tłustych mięs, niekoniecznie przy tym rezygnując ze słodkiego deseru. Książkę polecam tylko osobom, które mają już trochę wiedzy i swojego zdania.

Tytuł oryginału: That sugar book. Przekład: Michał Goreń. Wydawnictwo VARSOVIA. Liczba stron: 233.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz